Herkese merhaba, yeni haftanın ilk günü yeni yazı dizisini istifadenize sunuyoruz. Çoğu firmanın önemsemediği veya uygulamamakta ısrar ettiği ancak firmayı ayakta tutan ana sütunlardan olan #Misyon #Vizyon #Strateji #Hedefler ve #KPI dan bahsedelim. Bu terimleri kısaca açıklayacak olursak,
Misyon:Firmanın varoluş amacıdır. İşletme neden kuruldu, faaliyetleri nelerdir ve kimlere hizmet ediyor ?
(Örnek; ………….. faaliyetlerinde, ……………. çalışarak, ……….. hizmetlerini sunmak)
Vizyon: Firma nerede olmak istiyor, nereye ulaşmayı istiyor ?
(Örnek; Dünyanın en önemli ……………………….. şirketi olmak)
Strateji: Sahip olunan misyonla, varmak istediği vizyona ulaşması için uygulayacağı yöntemlerdir. (Örnek: …………………… çalışmalarını gerçekleştirmek)
Belirlenen stratejileri ise ana hedefler ve süreç hedefleri olarak yönetebiliriz.
Hedefler:” Strateji nasıl sağlanır, yakalanır” sorusunun cevaplarıdır. (Örnek; Günlük ……. değerinin altına düşmemek veya ……….. yüzdesini yakalamak). Süreç hedefi ise ana hedefin daha kontrol edilebilir ve izlenebilir halidir.
İşletmeler başarıya ulaşmak için veya performansını kontrol etmek için yukarıdaki terimler hakkında çalışmalar yaparlar. Ancak bunları izlemek, ölçmek, yorumlamak ve iyileştirmek için ayrı bir çalışma gerektirir.
İşte tam bu esnada KPI gibi çalışmalara da ihtiyaç duyulur. Bu çalışmalar hem veri deponuzu doldurur hem de süreçlerin etrafındaki çizgilerinizi rahat görmenizi sağlar. Hedeflere doğru koşarken yapılan çalışmalarınızı, personellerinizin çalışmalarını adım adım görmenizi, geliştirmenizi, iyileştirmenizi sağlayan mihenk taşlarıdır.
Key Performance Indicators kısaltması ile dillere pelesenk olan, direkt çevirisi ile anahtar (temel) performans göstergesi. Bu çalışmalar bizlere, hedeflere ne kadar yakınız, neresindeyiz, ne kadar yol var … gibi net bilgiler verir. Bazı firmalarda Yıllık Hedefler veya Gelişim Göstergeleri adıyla da kullanılabilmektedir. Tabiki tek bir çalışmadan söz etmemiz mümkün değil. Buna benzer kullanışlı bir çok çalışma da duyabilirsiniz bknz: #HoshinKanri
KPI, her bölümün hedefi farklı olduğundan, performans ölçümlerine göre değerlendirilmektedir ve buna göre belirlenmelidir. Her firma kendi bölüm ve süreçlerine göre bu KPI kırılımlarını oluşturup, belirleyip izleme ve ölçme yapabilir. Bazı firmalarda kullanılan KPI’lar bazı firmalar için önemsiz veya kullanışsız olabilir, o sebeple dediğimiz gibi her firma kendi süreçlerine uygun KPI’lar oluşturmalıdır. Aşağıdaki örnekler ile daha net anlaşılacaktır.
Kalite Departmanı İçin KPI’lar,
- İade oranının düşürülmesi
- Müşteri şikayeti sayısının düşürülmesi
- Fire oranını düşürmek
- Re-work sürelerini düşürmek …
Satış Departmanı İçin KPI’lar,
- Sevkiyat performansı
- Tekliflerin siparişe dönüşme oranı
- Satış oranı
- Yeni müşteri oranı
İnsan Kaynakları İçin KPI’lar,
- Personel devir hızı
- Çalışan başlılığı seviyesi
- Eğitim saati
- İş alım süresi
Bu departmanları, süreçleri veya KPI metriklerini çoğaltmamız mümkün. Bu metriklerin seçimini yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur işletmelerin hedefleri ve çalışan verimliliği için ne kadar önemli olduğunu göz önüne almak ve bu sürecin doğru işleyebilmesi için dikkat edilmesi gerekenleri inceleyerek seçim yapmak gerekir.
KPI uygulanırken en önemli etkenlerden, yönetilebilir, anlaşılabilir, değerlendirilebilir olmasıdır. Doğru veriler ile bu metrikler incelenirse başlıktaki tümdengelim dizilimini tümevarım olarak tersten işletip performans ile başarıyı sağlamış olacaktır.
Ezcümle anlatılanlar, gelişmek, büyümek, standartlaşmak, kurumsallaşmak isteyen firmaların kaçınılmaz yapması gereken çalışmalardır. Aksi takdirde her gün karmaşanın çoğalacağı, personele bağlı, yazılı iş planı veya raporları olmayan firma kategorisine girip küçülmeye hatta batmaya doğru yönelen güruh içerisine girmek çok zor olmayacaktır.
Herkese; toplam başarıya ulaşabileceği, çalışma hayatı dışında ev, okul, arkadaş ortamında bile uygulayabileceği, Misyon, Vizyon, Strateji, Hedef, KPI bilincinde olup uygulayabileceği güzel günler dilerim 🙂
Not: Daha detaylı bilgi veya doküman desteği için iletişime geçebilirsiniz.
Oktay ÖZDEMİR
Saygılarımla.