Öyle de olmalı. Ve bu karar; yaşayan sistemler olan firma içerisinde uygulanacaksa da kesinlikle daha zor olmalı. Yanlış verilen bir karar bir çok iyileştirmeyi silip götürüyor.
Ayrıca karar vericiler, kök neden analizi, problem çözme tekniği, değişiklik planlanması, süreç etkileşimi gibi konuları az biliyor veya hiç bilmiyorsa tam bir facia ! Kararlar sonrası gelen krizler aşağıdaki her satıra olumsuz etki ediyor.
– Personel motivasyonu
– Yetki ve sorumluluklar
– Yetkin personel kaybı
– Firma imajı
– Misyon, vizyon çelişkisi
– Operasyonların aksaklığı
– Yönetimde çift başlılık
– Otorite sarsılması
– Rekabet kaybı
– Ekonomik sorunlar
Oysaki, kuruluşlardaki kalite anlayışının iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve uygulanması konusunda 1947 den beri kullanılan ve deneyimlenen sistemler ile günümüz iş hayatı sorunlarına çözüm bulunmuştur.
Kaçınılmaz sonuçlara bakıp, nasihatlere, deneyimlere inanmayan musibet bekleyen firmalar olduğunu görmek mümkündür. Çok basit bir örnek ile şikayet ve iadelerin az olmasını istiyorsan “kaliteli” ürün göndermek zorundasın. Burada kalite nedir ve nasıl oluşur sorularının tam olarak cevabı yatıyor aslında.
Kalite nedir ?
Müşterinin isteğini karşılama derecesidir.
Kalite nasıl oluşur ?
Kaliteyi bilen, uygulayan ve sürekliliğini sağlayan, personel, yönetici ve operasyonlar bütününden oluşur.
Ve klasik bir slogan ile yazımı bitireyim. “kalite, kalitecinin işi değildir” tüm organizasyonu kapsar hatta müşteriyi de. Verilen siparişten başlayıp, nihai kullanıcıya kadar geçen tüm süreçler ve süreçlerin sorumluları bu döngünün içindedir.
Bu sebeple verilen her KARAR, bu döngüye etki eder !
Oktay ÖZDEMİR
Saygılarımla,
#kalite #strateji #kariyer #iso9001 #kaliteyönetimsistemleri #kararverme