Topyekün İyileşme

İşletmelerde, kaliteyle alakalı aşağıdaki ön yargılar veya bilgi kirliliği özellikle ülkemizde dile pelesenk olmuştur.

  • Tüm doküman işleri Kalite Birimi tarafından yapılmalı,
  • Kalite, kalite biriminin işidir,
  • Kalite işleri genelde pahalıdır,
  • Kalite sadece büyük şirketler içindir,
  • Kalite bizim işlerde olmaz,
  • Kalite birimi gözden çıkarılabilecek ilk birimdir,
  • Müşteri şikayetini kalite birimi çözer-çözmeli,
  • 8D, FMEA gibi beyin fırtınası gerektiren işleri Kalite Birimi tek başına yapmalı,

vb.

Bu resim için metin sağlanmadı
Kalite tüm çalışanların işidir. Hedefe ancak o şekilde ulaşılabilir.

Bu bilgilerden dolayı anlık, günlük, haftalık, aylık, yıllık periyotlarda birimler içinde veya süreçler içerisinde bazı sorunlar gözlenir. Geciken satın almalar, satış baskısı, üretim performansı, müşteri memnuniyetsizliği gibi. Bu tür hatalar her firmanın yaptığı iş, çalıştırdığı personel, firma misyon-vizyonuna göre değişiklikler gösterebilir ancakaynı problem temeli üzerine inşa edilmiştirler.

Hal böyle iken bile, en temel KYS olan ISO 9001’in 6. maddesindeki kaynak yönetimini bile sağlamayan yöneticiler veya sorumlular personellerinden YALIN, GEBMA, KANBAN vb çalışmaların sağladığı verim, etkinlik, yetkinlik, performans ve düzenini bekler. İç müşteri memnuniyetsizliği, eksik kaynak, aksak süreç bahsi geçen çalışmaların başlayamamasının en temel unsurlarındandır. Bu firmalar böyle bir çalışma ortamında hedeflerini gerçekleştirmeye çalışır. Bu ortam sebebiyle içeride krallar ve krallıklar kurulmuş olur. Bu kadar özverili ve katma değerli çalışan personeller olmasına rağmen hedeflere asla ulaşamazlar sonuç hep hüsran olur!

Süreçleri iyileştirme sadece tek bir birimin değil, tüm birim çalışanlarının ortak emeğiyle sağlanır. Aynı hedefe koşuyorsa tüm çalışanlar, sorunlar ortak olmalı ve hatalar kabullenilip, benimsenmelidir.

Bir işletmede sorun veya karmaşa varsa ve bunlar marka yapmış, büyük bildiğimiz kurumsal firmalarda yoksa, bilinmelidir ki aşağıdaki hatalar yapılmaya devam ediyordur,

  1. Sorunlar tespit edilmiyordur,
  2. Sorunlar belirlenmiştir ama çözüm bulunamamıştır / bulunmamıştır,
  3. Çözümler belirlenmiştir, uygulanmamıştır / uygulanamamıştır,
  4. Çözümler kalıcı aksiyonlarla beslenememiştir,

Hastalıklı süreçlerle, personellerle, kaynaklarla çalışarak devamlı değişken, yanlış, muğlak veriler elde edilir. Ayrıca bu standartlar katı olarak korunmalıdır. İnisiyatif, tolerans kelimeleri bile standardı bozar ve teker, takoz olmayınca daha geri düşer. Bunun sonucu personel kırılır, motivasyon azalır, heyecan kaybolur, monotonluk başlar. Bırakın iyileşmeyi rutin süreçler bile aksak işlemeye başlar, hatalar çoğalır, karmaşa büyür.

Sürekli İyileştirme ve PUKÖ

Sonuç olarak, Yönetim Sistemleri standartları, başkalarının deneyimlerini size sunarak, siz daha önce yapılan hatalara düşmeyin ve zarara uğramayın diye var. Standartları harfiyen içselleştirip uygulayan firmalar sadece hedeflerine ulaşabilirler.

“Karşılaştığınız her hata, uygulamadığınız bir standardın sonucudur.”

Hepimize; net bilgiler içeren girdileri, doğrulanmış çıktıları, vaad içermeyen kaynakları, kalifiyeli sorumluları ve tüm iş tanımları net bir şekilde belirlenmiş iyi süreçler dilerim…

Paylaş: